EAT SMART. BUY LOCAL

Previous slide
Next slide

Consumul local, mai sanatos pentru economie si mediu

Miercuri, 7 noiembrie 2018, la Apollo 111, Palatul Universul (str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23-25, sector 1, Bucuretști) a avut loc ”EAT SMART.BUY LOCAL”, conferință-reper pe tema producției sustenabile de hrană și a risipei alimentare.

”EAT SMART. BUY LOCAL” a fost cel de-al treilea eveniment din seria de Conferințe Green Report din 2018, organizate în parteneriat cu Ministerul Mediului.

În cadrul EAT SMART. BUY LOCAL, invitații GREEN REPORT au raspuns celor mai presante probleme legate de sustinerea producatorilor naționali și accesul acestora catre consumatorul român. O a doua temă de dezbatere a fost aceea a pregătirii normelor de aplicare pentru noua variantă a Legii privind reducerea risipei alimentare, promulgată în cusul lunii iulie 2018 de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Termenul limita pentru finalizarea normelor de aplicare a fost 1 februarie 2019.

EAT SMART a adus laolalta reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai societății civile, precum și ai mediului de afaceri, reprezentat de principalii actori din domeniul FMCG, Retail, HoReCa, Industrie, Transport, Producatori, etc..

Printre speakeri enumerăm: Ministru Agriculturii și Dezvoltării Durabile – Petre Daea; Secretar de Stat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Daniel Botănoiu; Manager Corporate Affairs și Comunicare al Kaufland România – Valer Hancaș; Doctor nutriționist – Mihaela Bilic; Deputat, membru al Comisiei pentru agricultură – Valeriu Steriu; Director General Direcția Generală Control și Supraveghere Piața și Armonizare Europeană din Autoritatea pentru protecția consumatorului (ANPC) – Paul Silviu Anghel; Director Executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) – George Bădescu; Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – Laurențiu Baciu; Senior consultant al Highclere Consulting – Raluca Barbu; Președinte executiv al Fundației ADEPT – Cristi Gherghiceanu; co-CEO Gault&Millau România – Raluca Hritcu; Fondator Nasul Roșu – Alina Constantinescu.

Context local:

Românii cheltuie mai mult pe alimentele de import decât pe cele provenite din producția locală. Deficitul comercial al României cu produse agrioalimentare a ajuns, în 2017, la 853,9 milioane de euro, în creștere cu 53% față de anul precedent, de la 6,51 miliarde de euro la 7,1 miliarde de euro.

Din punct de vedere procentual, România are unul dintre cele mai reduse niveluri de risipă alimentară din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, atunci când vorbim strict de aruncatul hranei la gunoi. Însă dacă la aceste procente se adaugă și cantitatea suplimentară de alimente mâncate peste necesarul caloric zilnic, atunci nivelul risipei crește semnificativ.

Statistic, românii cheltuie 25-30% din venituri pe mâncare, dublu față de media europeană. Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, risipa alimentară este in România, la nivel de gospodărie, la aproximativ 10%.

Împreună cu specialiști în domeniu, vom încerca să identificăm motivele pentru care consumatorii irosesc mâncarea și metodele prin care risipa poate fi prevenită sau combătută.

Conferințele Green Report vin în peisajul conferințelor de business cu o abordare nouă și creativă, axată pe rezultate. În acest sens, echipa Green Report schimbă „standardul“ și aduce câteva abordări diferite: în loc de un prezidiu monoton, schimbarea scenografiei pentru fiecare panel; în loc de prezentări power point anoste, interviuri 1:1; în loc de urmărirea ceasului până la finalul evenimentului, dinamica și implicarea activă a publicului.

Pentru mai multe detalii privind „EAT SMART. BUY LOCAL, accesati www.greenreport-conferinte.ro.