Managementul deșeurilor: OIREP

Despre conferință

Managementul deșeurilor – încotro?

România s-a aflat, timp de ani de zile, pe ultimul loc din Uniunea Europeană la reciclarea ambalajelor. Chiar dacă odată cu introducerea SGR la finalul anului 2023, piața deseurilor de ambalaje a căpătat o nouă dinamică, Sistemul Garanție-Returnare nu poate să fie soluția pentru toate cele peste 500.000 de tone de plastic pus pe piață. Potrivit ministrului mediului, în februarie 2024, au fost colectate prin SGR 18 milioane de ambalaje, în comparație cu cele din luna ianuarie. În prima lună din an, au fost strânse două milioane.

Cifre

  • În 2022, companiile care nu și-au reciclat deșeurile de ambalaje puse pe piață au plătit 33 de milioane de lei (6 milioane de euro) către AFM;
  • În perioada 2012-2022, sumele plătite de companii pentru deşeurile de ambalaje care nu au fost reciclate sau valorificate, se ridică la peste 900 de milioane de lei, echivalentul a 181 milioane euro;
  • România are la dispoziție prin PNRR 1,2 miliarde de euro pentru investiții privind gestionarea deșeurilor;
  • În 2021 și 2022 atat obiectivul global de reciclare de 55%, cat si obiectivul global de valorificare de 60% au fost indeplinite, la fel si toate obiectivele minime de reciclare pe fiecare tip de material. Rămâne de văzut daca vor fi indeplinite și pentru 2023, fiind majorate la 60%, respectiv, 65%, si ulterior din 2025, când vor fi majorate din nou la 65% și, respectiv, 70%.;
  • În 2022, din cele 490 de mii de tone de ambalaje de plastic introduse pe piață, aproximativ 150 de mii au fost reprezentate de PET-uri. Dintre acestea, aproximativ 91 de mii au fost reciclate prin OIREP și aproximativ 124.000 individual.

O altă provocare în domeniul gestionării deșeurilor o reprezintă prevederea adusă de OUG 125/2022 care modifică OUG 196/2005 privind fondul pentru mediu, respectiv cea privind plata contribuției 2 lei/kg pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate.

Totodată, încercăm să clarificăm modul în care vor fi stabilite și repartizate în mod echitabil obligațiile de plată rămase dupa executarea garanției colectorilor și a OIREP, pentru producătorii care au încheiat contracte cu OIREP respective și pentru care OIREP nu au îndeplinit obiectivele prevăzute corespunzătoare cantităților contractate.

Noi reguli ale Uniunii Europene

La începutul lunii martie, UE a ajuns la un acord vizând reducerea deşeurilor rezultate din ambalajele de plastic, ce prevede interzicerea, cel târziu în 2030, a recipientelor de plastic de unică folosinţă în restaurante şi cafenele şi restrângerea utilizării „poluatorilor eterni” PFAS. Vor fi interzise și alte ambalaje din plastic de unică folosință: mini-flacoane de șampon în hoteluri, pliculețe cu sosuri, filme de protecție pentru valize în aeroporturi, ambalaje din plastic pentru fructe și legume neprocesate ș.a. În plus, toate ambalajele din UE vor trebui să fie reciclabile începând din 2030 şi să fie efectiv reciclate „la scară” până în 2035, pentru a fi încurajată dezvoltarea economiei circulare. Restaurantele vor trebui să depună eforturi să atingă o țintă de 10% de ambalaje reutilizabile, dar vor fi obligate să accepte recipientele aduse de clienți.

Obiectivele conferinței

Prin conferința Green Report readuce în prim-plan problemele, dar și soluții pentru colectarea și reciclarea ambalajelor. Împreună cu invitații din industria bunurilor de larg consum, retaileri, colectori, reciclatori, OIREP, dar și cu reprezentanții de la cel mai ridicat nivel al autorităților centrale și locale vom discuta despre cele mai bune variante pentru creșterea gradului de colectare și reciclare și atingerea țintelor asumate prin aquisul comunitar. Vom avea în vedere, ca de obicei, atât chestiunile de mediu, cât și cele de business.

SPEAKERI

Cosmin Teodoru

Director, Direcția Gestionarea Deșeurilor, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor

Mihai Boca

Technical & Quality Manager, Nespresso

Dan Ceausescu

CEO GreenPoint

Geanin Șerban

Președinte Asociatia OIREP Ambalaje

Robert Uzuna

Vicepresedinte ARAM

CONFERINȚA ÎN IMAGINI

parteneri

Logo Aram

parteneri media