Managementul deșeurilor: SGR funcțional în România

Despre conferință

Conferința „Managementul deșeurilor: SGR funcțional în România” este un eveniment-cheie pentru a discuta despre provocările și oportunitățile aduse de implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) în România, la doar câteva zile de la debutul programat la 30 noiembrie.

SGR este o inițiativă inovatoare care urmărește să reducă impactul negativ asupra mediului prin promovarea reciclării și a gestionării eficiente a deșeurilor de ambalaje, iar prin cele 7 miliarde de ambalaje de băuturi care ar urma să fie colectate anual este cel mai mare din Europa.

Sistemul de Garanție-Returnare presupune ca atunci când consumatorii cumpără produse ambalate în recipiente din sticlă, plastic sau metal cu volume între 0,1 litri și 3 litri, plătesc o garanție în valoare de 50 bani. Ulterior, ei pot returna ambalajele la orice punct de colectare pus la dispoziție de comercianți și vor primi înapoi garanția, chiar dacă produsul nu a fost achiziționat din acel loc. Acest sistem are potențialul de a revoluționa modul în care gestionăm deșeurile de ambalaje și de a promova reciclarea. Nu este însă doar o schimbare structurală, ci și una culturală.

Date:

  • Vor fi eligibile pentru reciclare ambalajele de băuturi cu volume între 0,1 și 3 litri;
  • 7 miliarde de ambalaje ar ajunge anual în sistem;
  • 100.000 de puncte de colectare la retailerii mari și mici;
  • 17 centre regionale de sortare și numărare, din care primul se va deschide la Bonțida pe 30 noiembrie;
  • 17 fabrici de reciclare necesare pe întreaga suprafață a țării pentru procesarea ambalajelor provenite din SGR;
  • Credit de 426 milioane de lei de la ING pentru înființarea centrelor de sortare și numărare.

Provocări și soluții:

Chiar dacă în teorie pare simplu, implementarea SGR în România a fost însoțită de provocări complexe, însă echipa de la RetuRO, compania care gestionează sistemul, a depus eforturi considerabile pentru a face acest angrenaj funcțional.

Principalele provocări au fost legate de infrastructura necesară, cum ar fi configurarea echipamentelor, integrarea software-ului și identificarea locațiilor potrivite pentru centrele regionale.

Stocurile existente de băuturi care nu au sigla SGR vor constitui o problemă la debutul acestuia, iar retailerii mici (60 – 80.000 de magazine) se vor confrunta cu probleme legate de depozitarea ambalajelor returnate și de plata garanției.

RetuRO a demarat deja campanii de informare a cumpărătorilor și deși românii se declară în favoarea implementării sistemului, doar practica ne va dovedi acest lucru.

Prin promovarea reciclării și gestionarea eficientă a deșeurilor de ambalaje, acest sistem contribuie la reducerea poluării mediului și la conservarea resurselor naturale.

Obiectivele Conferinței:

Impactul SGR asupra economiei: Cum contribuie SGR la stimularea economiei circulare, precum și la crearea unor lanțuri de aprovizionare mai eficiente;

Impactul SGR asupra mediului: Cum contribuie SGR la reducerea deșeurilor și cum ne va ajuta să facem o Românie mai curată;

Stadiul implementării la câteva zile după debut: cum au fost gestionate provocările cunoscute și ce provocări neașteptate au apărut;

Rolul Consumatorilor și Retailerilor în SGR: Importanța implicării consumatorilor și retailerilor în sistemul SGR și despre modul în care aceștia pot contribui la succesul său;

Extindere SGR către alte tipuri de ambalaje;

Țintele asumate de SGR pentru primul an de la debut și concluzii.

Care sunt principalii pași care trebuie parcurși astfel încât să ajungem la un transport nepoluant în mediul urban și cum pot ajunge factorii decizionali să elaboreze strategii coerente pe termen mediu și lung. Măsuri și strategii pentru încurajarea transportului public, transportului alternativ și transpotului cu mașini electrice. Îmbunătățirea infrastructurii și schimbarea percepțiilor.

  • Andrei Antipa, vicepreședinte al Administrației Fondului pentru Mediu
  • Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara
  • Sorin Chiriță, Președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene
  • Claudiu Costea, Inspector Brigada Rutieră a Capitalei
  • Radu Dragomir, CEO Urban Scope
  • Expert Deloitte

Cum accesăm banii europeni și ce finanțări private sunt disponibile. Cum folosim aceste finanțări pentru a realiza o infrastructură de calitate. De la strategia natională la cea regională, metropolitană și urbană.

  • Petre Enciu, Vicepreședinte al Consiliului Județean Constanțau
  • Ciprian Secară, Expert în cadrul Ministerului Dezvoltării
  • Alexandru Teodorescu, CEO Renovatio Solar
  • Cristian Moș, Vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș
  • Tudor Măcicășan, Expert în mobilitate durabilă
  • Care este strategia marilor orașe și cum sunt concepute planurile de mobilitate urbană?
  • Cum folosim tehnologia – liant dintre mijloacele de transport - aplicații de mobilitate, semaforizare inteligentă, aplicații pentru parcării, stații de încărcare pentru mașini electrice și parcări pentru biciclete?
  • Va fi transportul în comun din România complet decarbonificat până în 2035?
  • Care este stadiul infrastructurii de piste pentru biciclete și de ce impresia generală este că nu reușim să avansăm în acest domeniu?
  • Cum schimbăm mentalitățile românilor în ceea ce privește transportul public, bicicleta și mersul pe jos?
  • Care a fost evoluția pistelor de biciclete în orașele țării și care va fi situația în primăvara lui 2023, când va începe un nou sezon?

SPEAKERI

Alice NICHITA

Președinte, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate

Valer Hancaș

Director comunicare și corporate affairs Kaufland România

Gemma Webb

CEO, RetuRO

Julia Leferman

Director General, Asociația Berarii României

Mircea Fechet

Ministrul mediului, apelor și pădurilor

Iuliana Tiba

Director Environmental Social and Positive Impact Financing BRD

Bogdan Purcherea

Managing Director Envipco Solutions Romania

CONFERINȚA ÎN IMAGINI

parteneri

green
logo Berarii romaniei

parteneri media