O nouă formă pentru Directiva CSR. Cum se schimbă regulile jocului?

Despre conferință

Investitorii, organizațiile neguvernamentale și alte categorii de stakeholderi sunt din ce în ce mai interesate să vadă din partea companiilor informații despre efectele activității lor asupra oamenilor și mediului, pentru a putea estima impactul pe care îl au. În prezent, cerința de a publica astfel de date se adresează doar companiilor cu peste 500 de angajați, în timp ce versiunea revizuită a Directivei CSR propune un prag redus de 250 de angajați.

Noua versiune va impune unui număr de aproximativ 50.000 de întreprinderi mari și companii listate din Uniunea Europeană (UE) – față de 11.000 în prezent – să publice informații referitoare la lanțul lor de aprovizionare, la impactul lor asupra ecosistemelor, schimbărilor climatice, pădurilor și comunităților locale, cât și la politicile lor de guvernanță.

Principalele modificări

  • Extinderea domeniului de aplicare al cerințelor de raportare pentru includerea unor întreprinderi suplimentare, printre care toate societățile mari și societățile cotate la bursă (cu excepția microîntreprinderilor cotate la bursă).
  • Introducerea cerinței de asigurare a informațiilor privind sustenabilitatea.
  • Precizarea mai în detaliu a informațiilor pe care societățile ar trebui să le raporteze și introducerea cerinței ca acestea să raporteze în conformitate cu standardele obligatorii ale UE de raportare privind durabilitatea.
  • Asigurarea faptului că toate informațiile sunt publicate ca parte a rapoartelor de gestiune ale societăților și prezentate într-un format digital, care poate fi citit automat și contribuie la punctul de acces unic european prevăzut în planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital.

 

Obiectivele conferinței

Conferința “O nouă formă pentru Directiva CSR. Cum se schimbă regulile jocului?” își propune să reunească reprezentanții mediului politic, comunității de afaceri și societății civile pentru a face schimb de experiențe cu privire la modul în care modificările vor fi transpuse în legislația națională. Totodată, se vor aduce clarificări asupra modului în care modificările ar putea influența compatibilitatea dintre interesele de business ale companiilor și dezvoltarea durabilă a comunităților locale, precum și cele legate de evaluarea performanței CSR-ului în companii.

Programul conferinței

Dacă în urmă cu câțiva ani presiunea asupra companiilor sau guvernelor privind respectarea și adoptarea unor principii privind factorii de mediu, sociali și de guvernanță venea din partea activiștilor de mediu, acum aceasta este direcționată din ce din ce în ce mai mult din partea publicului larg.

Codul Român al Sustenabilității, demers inițiat de Departamentul de Dezvoltare Durabilă, urmărește întocmai transparentizarea aplicării principiilor dezvoltării durabile de către mediul de afaceri către publicul larg.

În plus mediul privat, dar și instituțiile publice au de acum la dispoziție Ghidul privind achizițiile cu clauze sociale și de mediu, gândit pentru o mai bună înțelegere și o utilizare consecventă a instrumentelor/opțiunilor de achiziție oferite de lege, astfel încât să se multiplice rezultatele benefice în zona creșterii calității serviciilor publice, incluziunii sociale și sustenabilității.

SPEAKERI

Gabriela Ciulacu Bițan - Consilier superior, expert Codul Român al Sustenabilității
Flavia Popa - Secretar general, BRD Groupe Société Générale
Valer Hancaș - Director comunicare și corporate affairs Kaufland România
Aurelia Pătulea - Manager, Energie, Sustenabilitate și Schimbări Climatice, KPMG
Adelina Dabu - Head of Public Affairs, Conferderația Patronală Concordia
Alin Izvoran - expert achiziții, realizator Ghidul privind achizițiile cu clauze sociale și verzi.

Noua versiune a Directivei europene privind raportarea non-financiară (CSRD) va extinde considerabil domeniul de aplicare asupra unui număr mai mare de companii europene și non-europene listate și care operează pe piețele reglementate din UE. Companiile vor încep să raporteze, în conformitate cu noua CSRD, din 2024, în conformitate cu standardele UE obligatorii de raportare privind sustenabilitatea auditate de o terță parte, pentru un plus de credibilitate.

SPEAKERI

Monica Avram - Director Adjunct, Ministerul Finanțelor Publice
Cristina Bălan - Vice-Chair, GRI Due Process Oversight Committee
Laura Vrînceanu - Senior Manager, Climate Change and Sustainability Services, EY România

  • Care este strategia marilor orașe și cum sunt concepute planurile de mobilitate urbană?
  • Cum folosim tehnologia – liant dintre mijloacele de transport - aplicații de mobilitate, semaforizare inteligentă, aplicații pentru parcării, stații de încărcare pentru mașini electrice și parcări pentru biciclete?
  • Va fi transportul în comun din România complet decarbonificat până în 2035?
  • Care este stadiul infrastructurii de piste pentru biciclete și de ce impresia generală este că nu reușim să avansăm în acest domeniu?
  • Cum schimbăm mentalitățile românilor în ceea ce privește transportul public, bicicleta și mersul pe jos?
  • Care a fost evoluția pistelor de biciclete în orașele țării și care va fi situația în primăvara lui 2023, când va începe un nou sezon?

SPEAKERI

Cristina Bălan

Vice-Chair, GRI Due Process Oversight Committee

Flavia Popa

Secretar general, BRD Groupe Société Générale

Valer Hancaș

Director comunicare și corporate affairs Kaufland România

Laura Vrînceanu

Senior Manager, Climate Change and Sustainability Services, EY

Aurelia Pătulea

Manager, Energie, Sustenabilitate și Schimbări Climatice, KPMG

Adelina Dabu

Head of Public Affairs, Conferderația Patronală Concordia

Gabriela Ciulacu Bițan

Expert Codul Român al Sustenabilității, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă

Alin Izvoran

Expert achiziții

CONFERINȚA ÎN IMAGINI

Înscrie-te!

green